Przepisy od naszego Szefa Kuchni

Podziel się

Sprawdzone przepisy naszego Szefa Kuchni pomogą Wam sprawić, by chwile przy świątecznym stole były jeszcze bardziej wyjątkowe. Zapraszamy do lektury i samodzielnego wykonania!

Barszcz z malinami

 

Składniki na ok. 4 litry

Buraki  2 kg

Jabłka – 3 szt.

5 ząbków czosnku - drobno posiekanego

Majeranek – 2 szczypty

100 g malin

Bulionem warzywny lub drobiowy 3 l

Boczek wędzony 100 g

Ocet malinowy lub jabłkowy ok. 50 ml

Cukier ok. 60 g

Sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Buraki obieramy, tarkujemy na wióry bezpośrednio do garnka.

Jabłka kroimy na 4 części i również wkładamy do garnka.

Dodajemy boczek oraz posiekany czosnek.

Zalewamy wszystko bulionem i podgrzewamy na małym ogniu.

Gdy barszcz zacznie się gotować natychmiast wyłączamy, dłuższe gotowanie spowoduję, że

barszcz będzie koloru rudego 

Odstawiamy zupę na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.

Następnie odcedzamy zupę na drobnym sitku.

Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem.

Dodajemy maliny i barszcz gotowy.

SMACZNEGO

 

Śledź z jabłkiem, piklami, kwaśną śmietaną i pudrem z prażonej cebuli.

Składniki na 1 porcje:

1 śledź Matias – solony

Jabłko

Pikle: patison, kapar, marynowana pieczarka

Chleb tostowy  - 1 kromka

Prażona cebula 40 g

Śmietana 30 % - 50 ml

Cytryna

Świeże zioła do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzia zalewamy wodą i moczymy przez ok. 2h w celu pozbycia się soli.

Następnie osuszamy filet na ręczniku papierowym.

Chleb tostowy zapiekamy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 170 o C lub w tosterze.

Umieszczamy w blenderze i miksujemy z prażoną cebulą na puder.

Śmietanę miksujemy z sokiem z cytryny do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Osuszony filet śledziowy kładziemy na talerzu i budujemy na nim danie układając pikle.

Obok śledzia robimy kleks z kwaśnej śmietany.

 

Posypujemy pudrem z prażonej cebuli i dekorujemy jabłkiem pokrojonym w drobne paski oraz świeżymi ziołami.

Smacznego

 

 

Kulebiak ze szpinakiem i łososiem

Składniki na 4 porcje:

Naleśniki – 3 szt

Filet z łososia 0,5 kg

Szpinak – świeży lub mrożony ok.500 g

Cebula 1 szt

Tymianek 5 g

Czosnek 2 ząbki

Masło- 1 łyżka

Śmietana 30 % - 50 ml

Ciasto francuskie – 1 płat

Sól, pieprz, pieprz cytrynowy

 

Sposób wykonania:

Szpinak duszony:

Cebulę i czosnek szatkujemy drobno, przesmażamy na maśle.

Dodajemy szpinak i przesmażamy chwilę razem, podlewamy śmietaną, dusimy przez 3 min.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Rozkładamy naleśniki, tak aby nachodziły na siebie. Rozkładamy na całej powierzchni szpinak.

Filet z łososia kroimy w paski 4 x 4 cm układamy na szpinaku i doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz tymiankiem.

Zwijamy rulon tak, aby naleśnik otulił szpinak i łososia.

Całość zawijamy w ciasto francuskie i formujemy na kształt bochenka chleba.

Wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 o C przez 40 minut.

Porcjujemy na plastry o grubości 3-4 cm

Smacznego.

 

 

 Śliwki na gorąco z cynamonem i imbirem, kruszonka , lody piernikowe

Składnik na 4 porcje:

Śliwki świeże lub mrożone 480 g

Imbir świeży – kawałek 2 cm

Cynamon – 1 łyżeczka

Cukier – 3 łyżki

Lody waniliowe 4 gałki

Przyprawa do piernika

Listki mięty do dekoracji

 

Kruszonka:

Masło 100 g

Cukier 100 g

Mąka 200 g

 

Sposób przygotowania:

Śliwki kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondla zasypujemy cukrem i przesmażamy.

Dodajemy pokrojony imbir. Dusimy przez 4 minuty.

Przyprawiamy cynamonem i ewentualnie cukrem według uznania.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i widelcem lub ręką wcieramy w masło. Nasz cel to ciasto o konsystencji okruchów. Gotową kruszonkę przed upieczeniem dobrze jest wstawić na blaszce do zamrażarki. Zamrożona kruszonka da nam gwarancję, że po włożeniu do piekarnika nie rozpłynie nam się w jednolitą masę, tylko zachowa grudkowatą i chrupiącą postać. Wypiekamy w temp. 180 o C przez ok 15 min. Do uzyskania złotego koloru.

Lody porcjujemy gałkownicą lub łyżką i oprószamy przyprawą do piernika.

 

Śliwki wylewamy na głęboki talerz, posypujemy kruszonką.

Na górę kładziemy gałkę lodów piernikowych i dekorujemy listkami mięty.

Smacznego