UWAGA:

Ze względu na obecną sytuację epidemiczną, Oregano and Wine będzie zamknięte do odwołania obostrzeń sanitarnych.  

Świąteczne przepisy Szefa Kuchni Tomasza Zdrenki

Podziel się

Sprawdzone przepisy naszego Szefa Kuchni pomogą Wam sprawić, by chwile przy świątecznym stole były jeszcze bardziej wyjątkowe. Zapraszamy do lektury i samodzielnego wykonania!

 

Barszcz z malinami

 

Składniki na ok. 4 litry

Buraki  2 kg

Jablka – 3 szt.

5 ząbków czosnku - drobno posiekanego

Majeranek – 2 szczypty

100 g malin

Bulionem warzywny lub drobiowy 3 l

Boczek wędzony 100 g

Ocet malinowy lub jabłkowy ok. 50 ml

Cukier ok. 60 g

Sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Buraki obieramy, tarkujemy na wióry bezpośrednio do garnka.

Jabłka kroimy na 4 części i również wkładamy do garnka.

Dodajemy boczek oraz posiekany czosnek.

Zalewamy wszystko bulionem i podgrzewamy na małym ogniu.

Gdy barszcz zacznie się gotować natychmiast wyłączamy, dłuższe gotowanie spowoduję, że

barszcz będzie koloru rudego J

Odstawiamy zupę na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.

Następnie odcedzamy zupę na drobnym sitku.

Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem.

Dodajemy maliny i barszcz gotowy.

SMACZNEGO

 

Śledź z jabłkiem, piklami, kwaśną śmietaną i pudrem z prażonej cebuli.

Składniki na 1 porcje:

1 śledź Matias – solony

Jabłko

Pikle: patison, kapar, marynowana pieczarka

Chleb tostowy  - 1 kromka

Prażona cebula 40 g

Śmietana 30 % - 50 ml

Cytryna

Świeże zioła do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzia zalewamy wodą i moczymy przez ok. 2h w celu pozbycia się soli.

Następnie osuszamy filet na ręczniku papierowym.

Chleb tostowy zapiekamy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 170 o C lub w tosterze.

Umieszczamy w blenderze i miksujemy z prażoną cebulą na puder.

Śmietanę miksujemy z sokiem z cytryny do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Osuszony filet śledziowy kładziemy na talerzu i budujemy na nim danie układając pikle.

Obok śledzia robimy kleks z kwaśnej śmietany.

 

Posypujemy pudrem z prażonej cebuli i dekorujemy jabłkiem pokrojonym w drobne paski oraz świeżymi ziołami.

Smacznego

 

 

Kulebiak ze szpinakiem i łososiem

Składniki na 4 porcje:

Naleśniki – 3 szt

Filet z łososia 0,5 kg

Szpinak – świeży lub mrożony ok.500 g

Cebula 1 szt

Tymianek 5 g

Czosnek 2 ząbki

Masło- 1 łyżka

Śmietana 30 % - 50 ml

Ciasto francuskie – 1 płat

Sól, pieprz, pieprz cytrynowy

 

Sposób wykonania:

Szpinak duszony:

Cebulę i czosnek szatkujemy drobno, przesmażamy na maśle.

Dodajemy szpinak i przesmażamy chwilę razem, podlewamy śmietaną, dusimy przez 3 min.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Rozkładamy naleśniki, tak aby nachodziły na siebie. Rozkładamy na całej powierzchni szpinak.

Filet z łososia kroimy w paski 4 x 4 cm układamy na szpinaku i doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz tymiankiem.

Zwijamy rulon tak, aby naleśnik otulił szpinak i łososia.

Całość zawijamy w ciasto francuskie i formujemy na kształt bochenka chleba.

Wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 o C przez 40 minut.

Porcjujemy na plastry o grubości 3-4 cm

Smacznego.

 

 

 Śliwki na gorąco z cynamonem i imbirem, kruszonka , lody piernikowe

Składnik na 4 porcje:

Śliwki świeże lub mrożone 480 g

Imbir świeży – kawałek 2 cm

Cynamon – 1 łyżeczka

Cukier – 3 łyżki

Lody waniliowe 4 gałki

Przyprawa do piernika

Listki mięty do dekoracji

 

Kruszonka:

Masło 100 g

Cukier 100 g

Mąka 200 g

 

Sposób przygotowania:

Śliwki kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondla zasypujemy cukrem i przesmażamy.

Dodajemy pokrojony imbir. Dusimy przez 4 minuty.

Przyprawiamy cynamonem i ewentualnie cukrem według uznania.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i widelcem lub ręką wcieramy w masło. Nasz cel to ciasto o konsystencji okruchów. Gotową kruszonkę przed upieczeniem dobrze jest wstawić na blaszce do zamrażarki. Zamrożona kruszonka da nam gwarancję, że po włożeniu do piekarnika nie rozpłynie nam się w jednolitą masę, tylko zachowa grudkowatą i chrupiącą postać. Wypiekamy w temp. 180 o C przez ok 15 min. douzyskania złotego koloru.

Lody porcjujemy gałkownicą lub łyżką i oprószamy przyprawą do piernika.

 

Śliwki wylewamy na głęboki talerz, posypujemy kruszonką.

Na górę kładziemy gałkę lodów piernikowych i dekorujemy listkami mięty.

Smacznego